Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Als u langdurig of telkens weer last heeft van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan noemen we dat langdurig ontstoken neusslijmvlies of chronische neusklachten. De klachten zijn hinderlijk, maar behandeling is niet per se nodig.

  Chronische neusklachten worden meestal veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Uw neusslijmvlies reageert op de prikkel door op te zwellen en meer slijm te maken. Uw neus raakt daardoor verstopt of begint te lopen. Door de prikkeling moet u niezen.

  Een verstopte neus kan ook als bijwerking van medicijnen optreden of na langdurig gebruik van neusdruppels, neusstiften of neussprays met xylometazoline.

  Veel mensen met chronische neusklachten reageren heftig op prikkels waar anderen gewoonlijk maar een beetje last van hebben, zoals inspanning, kou, mist, tabaksrook, de geur van alcohol en parfum, baklucht en verflucht. Als uw slijmvliezen overgevoelig reageren op stoffen waarop anderen gewoonlijk niet reageren, dan heeft u misschien een allergie. Bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen of huidschilfers van huisdieren.

 • Herkennen

  U heeft last van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus. De klachten duren langer dan enkele weken of komen telkens terug.

 • Zelf doen

  Niet roken is belangrijk om de klachten van langdurig ontstoken neusslijmvlies te verminderen. Vermijd ook andere prikkels waarvan u gemerkt heeft dat ze klachten geven. Soms kan een bloedonderzoek helpen om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen of prikkels.

  Klik hier voor meer informatie in de pati├źntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap:
  Allergische en hyperreactieve neusklachten

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006. • Medicijnen

  Bijnierschorshormonen in een neusspray
  Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray worden gebruikt als u langdurig last heeft van allergie. Het werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide, flunisolide, fluticason en triamcinolonacetonide.

  Anti-allergiemiddelen om in te nemen
  Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, cyproheptadine, desloratadine, dimetindeen, dexchloorfeniramine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

  Anti-allergiemiddelen in neussprays
  Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De neusspray werkt alleen in de neus en de ogen. Voorbeelden zijn azelastine en levocabastine.

  Cromoglicinezuur in neusspray
  Het anti-allergiemiddel cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Het kan niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Cromoglicinezuur werkt pas na een paar weken gebruik.

  Desensibilisatie-middel
  Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.